Uppgift 8a - Designanalys av termos

Mål

Utvecka en termos med två muggar, samt en behållare med mjölk.
Målgrupp är främs föräldrar som ofta är ute i skogen tillsammans.

Funktionsanalys

Passa teknisk funktion

  • Inkludera kaffe.

  • Får inte läcka.

  • Behålla värme.

  • Vara stadig.

  • Inte rosta.

  • Lätt att öppna/stänga.


Beskriva teknisk funktion

  • Hur skruvar man fast muggarna?

  • Vart sitter mjölk behållaren?

  • Hur öppnar man termosen?

  • Hur öppnar man mjölkbehållaren


Passa människa och miljö

  • Lätt att hålla.

  • Tar inte för stor plats.

  • Lätt att ta med sig.

  • Mjölkbehållare i botten, för den som gillar mjölk i kaffet.

  • En liten och en stor mugg, beroende på hur mycket man vill dricka, eller om man är flera.

  • Platt botten men gummiknoppar vilket gör att termosen står stadigt.


Idéer

Efter att ha funderat mycket kring formen och designen på min termos har jag kommit till hur den ska se ut. Termosen kommer att bestå utav " 3 delar".

 

 

DEL 1 Den översta delen består utav de två muggarna. De kommer att vara en liten mugg och en stor mugg, som man kan skruva ihop och fästa på termosens ovansida och på så sätt fungera som ett lock.

 

Den översta delen består utav de två muggarna. De kommer att vara en liten mugg och en stor mugg, som man kan skruva ihop och fästa på termosens ovansida och på så sätt fungera som ett lock.

DEL 2 Den mellersta delen kommer att bestå utav själva behållaren. Denna del har även gängor på både översida och undersida, för att kunna skruva på del " 1 och 3 ". Denna delen har även en knapp längst upp där

Den mellersta delen kommer att bestå utav själva behållaren. Denna del har även gängor på både översida och undersida, för att kunna skruva på del

 

DEL 3 Denna nedersta delen kommer att bestå utav mjölkbehållaren. Detta är den minsta utav de tre delarna, även denna delen har gängor för att man ska kunna skruva ihop den med termosen.

Den tredje delen består utav

Jag har även gjort en bild som visar hur termosen ser ut när alla dessa tre delar är ihopmonterade.


 


7 - Visa designen

När man visar upp sina ideer tar man hjälp utav antingen skisser eller modeller. Jag ska nu förklara lite mer om dessa.


Skissa

Det första steget en designer tar när han eller hon har har fått en ide är att få ner iden på papper. Detta kallas att ”skissa” ner sin ide. Dessa skisser kan vara allt ifrån väldigt enkla bilder som gör att man kan förstå sig på iden, till komplicerade bilder som visar i detalj hur iden ser ut. I många fall målas dessa skisser upp på till exempel servetter eller tidningar eller något annat som ligger nära till hands, eftersom designern inte vill glömma bort sin ide, utan snabbt få ner den på papper.

För att bli en bra designer krävs det att du kan göra tydliga skisser som folk förstår sig på. Du bör även ha ett intresse för teknik och kunna tänka i nya banor, vilket hjälper dig när du ska komma på och visa upp någon ny ide.

Med dagens tekniker finns det bra sätt även för den som inte är speciellt bra på att skissa för hand, att kunna göra sina tankar förstådda. Ett sätt är att använda sig utav programmet CAD. Där kan man även göra sina ”skisser” i 3D vilket kan underlätta att folk förstår din ide.

 

Modell

Ett annat sätt att få folk att förstå din ide är att framställe en modell. Denna modell byggs i vanliga fall utav material som; plast, lera, gips, papp, trä, plåt och byggsatser.

Byggprinciper

Dessa modeller som designerna framställer kan delas in i tre olika katekorier.

  • Trådmodeller – modeller som byggts upp utav tråd, stänger och rör.

  • Skalmodeller – modeller som byggts upp utav träskivor, plåtar och pappskivor med mera.

  • Homogena modeller – detta är modeller som skärs ut, gjuts eller formas av till exempel modellera.

Användning

Modellerna som designerna framställer är i första hand ett redskap för designern och ingenjören, men som sagt så använder man även modellerna för att presentera iden för andra i företaget eller kunder.

  • Funktionsmodell – Visar hur idén är tänkt att fungera gällande rörelse och hållfasthet bl a.

  • Attrapper – Visar idéns utseende, helst i naturlig storlek.

  • Prototyper – Innan massfabrikationen drar igång tar man fram noggranna prototyper om kan ändras och förbättras.

  • 3D bild – görs på dataskärm för att kunna ses ur olika vinklar.

 

 


Uppgift 6

Detta är en "grus-fotbollssko" som är designad på så vis att skon har väldigt många och korta dobbar på undersidan av sulan, för att få bästa möjliga förutsättningar då man spelar fotboll på grus. En grussko består ofta av mer plast än en vanlig fotbollssko därför att den skall kunna vara mjuk vid låga temeraturer. Grusskon är även designad med dämpning i hälen eftersom man ofta spelar på väldigt hårt underlag.



Fotbollssko - jonsson CC BY 2.0


Detta är en bild på två olika modeller av en iphone. Den ena är en Iphone medans den andra är en Iphone 3G. Detta är ett tydligt exempel på att design inte bara är vad ögat ser utan att design även kan vara det man inte kan se med ögat. Dessa båda telefoner ser nästan exakt likadana ut, men i själva verket skiljer de sig på flera sätt. Man kan säga att mjukvaran är designade på olika sätt, det vill säga allt som finns "i" iphonen, alla funktioner.



Iphone och Iphone 3G - Ricky Romero CC BY-NC 2.0


På denna bilden kan ni se en sport-cykel. Det som skiljer denna cykel från en vanlig cykel är att den är designad för att klara av vissa saker som en vanlig cykel inte behöver klara av. Som ni kan se på bilden nedan har man designat cykeln med stora och breda däck, för att öka både tåligheten och balansen, man har även designat den med stötdämpare längst fram för att det skall bli mjukt i landningar ifall man hoppar med cykeln och man har också satt på ett fäste för vattenflaska med mera.



Sport cykel - Jörgen Nybrolin CC BY-NC-ND 2.0

Uppgift 5b

Rasmus Thim har på sin blogg bland annat beskrivit hur vissa klädesplagg, olika bilar och andra produkter passar i olika frågor som tålighet, miljöhänsyn och hur de passar ihop med miljön där de ska användas.

Simon Hagelin har forskat kring hur andra produkter som till exempel mobiltelefoner, fotbollsskor, bildäck och hänglås fungerar i olika miljöer.

Maia Lundström
skriver i sin blogg hur olika produkter har olika funktioner. Hon tar till exempel upp hur vissa lampor passar in i vissa kök och inte i andra, hur en mobiltelefon kan passa för ett speciellt yrke mer än ett annat och hur en kamera kan vara mer lämplig för vissa personer  mer än för andra.

RSS 2.0